fbpx

Olympiajudoka Travis Stevensin 3 vinkkiä menestykseen

Yhdysvaltalainen judoka ja brassijutsuka Travis Stevens oli jakamassa jälleen oppejansa Suomessa. Tällä kertaa Helsinki Judo Campilla. Kaksi vuotta sitten Stevens oli meillä Ahjolla pitämässä judo- ja BJJ-seminaarin.

Travis Stevens opettemassa tekniikoita Helsinki Judo Campilla.

Kuka on Travis Stevens?

Stevens on kolminkertainen olympiakävijä. 2016 Rio de Janeirosta hän saavutti olympiahopeaa alle 81-kiloisten sarjasta vuoden. Vuoden 2012 olympialaisissa Lontoossa Stevens sijoittui viidenneksi, ja neljä vuotta aiemmin 2008 Pekingissä hän oli seitsemäs. Stevensiltä löytyy palkintokaapista 29 kansainvälisten turnausten mitalia ja lisäksi hän on Masters sarjan maailmanmestari.

Kuusivuotiaana kamppailulajit aloittanut Stevens on judon lisäksi brasilialaisen jujutsun taitaja. Stevens on saavuttanut mustan vyön John Danaherilta ja Renzo Gracielta. Stevens on kilpaillut mm. bjj:n kutsukilpailu Copa Podiossa Middle ja Heavy Weight –sarjoissa. Stevens harjoittelee Renzo Gracien salilla New Yorkissa. Stevensillä on oma sali Bostonissa.

Tie menestykseen

Judoharjoitusten oheen oli järjestetty Open Forum -keskustelutilaisuus, jossa Stevens kertoi omasta harjoitelustaan ja ajattelumaailmastaan sekä vastaili kysymyksiin.

Stevensin harjoittelun ytimenä on tiimi henkilöitä, joihin hän luottaa. Tiimiin kuuluvat judovalmentaja, ravintovalmentaja, fysiikkavalmentaja ja mentaalipuolen coachi.

Voittamisen strategiana on löytää omat vahvuudet ja luoda niiden pohjalta strategia ja pysyä siinä. Vahvuuksien suhteen on oltava rehellinen eikä luoda sellaisia vahvuuksia, joissa luulee olevansa hyvä.

Mentaalipuolen valmennuksesta Stevens oli eniten saanut hyötyä mielikuvaharjoittelusta, jossa keskityttiin tunteisiin. Usein urheilijan mielikuvaharjoittelussa keskitytään tekniikoihin tai ottelutilanteisiin. Stevensin harjoitteessa kuviteltiin esim. miltä jännitys tuntuu ennen kilpailuja tai miltä tuntuu ottelussa kun on häviöllä. Tämänkaltaiset harjoitukset auttoivat häntä hallitsemaan otteluihin liittyviä tunteita ja reaktioita.

3 vinkkiä menestykseen

Poimin Stevensin esityksestä omasta mielestäni mielenkiintoisimmat kolme pointtia, jotka soveltuvat myös muille elämän osa-alueille.

1. Anna 100 %. Tule paikalle sovittuina ajankohtina ja ajoissa. Anna jokaisessa harjoituksessa itsestäsi 100 %. Kun haluat kehittyä niin muista pitää focus tarkkana harjoituksen aikana.

2. Keskity perusasioihin. Tee paljon toistoja ja drillejä. Laadukkaasti ja riittävällä intesiteetillä.

3. Huono päivä = Hyvä päivä Harjoittele niin paljon, että olet huonona päivänäkin parempi kuin muut keskiverto-ottelijat. Silloin menestys ei perustu siihen, että on hyvä päivä, odotat onnistumista tai odotat hyvää hetkeä.

Stevens pitämässä judo- ja bjj-seminaaria Ahjo Training Centerillä 2017

Stevensin keskustelutilaisuus herätti paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. Kannattaa lukaista myös Judoliiton artikkeli: Suomalaiset harjoittelevat liian vähän menestyäkseen kansainvälisesti ja YLE:n juttu: Rion karismaattinen olympiamitalisti treenasi kuudesti päivässä – tylyttää nyt kovin sanoin suomalaisia: ”Olette valovuoden jäljessä huippuja” .

Fighter Mindset -uutiskirje

Haluatko kehittää Fighter Mindsettiäsi kohtaamaan elämän haasteita? Tilaa uutiskirje ja saat kerran kuukaudessa parhaat vinkit sekä samalla kuulet uusimmat uutiset Team Jaakkolan toiminnasta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *